Chapel of the Holy Family

ST. JOSEPH'S COLLEGE, GREGORY TERRACE, SPRING HILL

The brief for the Chapel of the Holy Family was proposed in conjunction with a larger project on the college campus, GT125, which included a 200 seat tiered lecture theatre and an eight classroom learning centre sited over an underground carpark.

The Chapel of the Holy Family is centrally located on the highest point of St Joseph’s College campus, providing a visible sacred focal point for the college and a formal address to Gregory Terrace proper.

The design concept behind the chapel was to enable the building to sit both symbolically and sympathetically within the campus context, while enabling the internal spaces to provide an experiential palate fit for assembly, worship, reflection and reconciliation to a varying congregation.

Externally the building has been designed to harmonise with the existing college buildings through the selection of materials, form, profile and scale. Internally, the Chapel evolves into a modern architectural space. Two predominantly north and south sculptured elements, one of a golden onyx stone panelled backdrop and one with a in situ art piece, sit at either ends of the nave. A mezzanine level can be found adjacent to the northern pulpit from which a choir may address the assembly below. The assembly is encompassed beneath a curved, multilayered vaulted high ceiling which creates a light yet warm reflective space. The chapel is side accessed to enable a versatility in the organisation of the plan, enabling the community to modify the organisation of the liturgical space.

The attention to detail is well expressed in the stained glass work and symbolic metal works which enable an appreciation for a sensitivity of scale and solidarity of individual belief.

 


Awards

2002 RAIA Queensland Architecture Awards Regional Commendation